Tutorial : Letak Follower Widget Blogger Versi 2017

February 04, 2017

Assalamualaikum w.b.t,
Sekarang dah tahun 2017 kalau korang perasan layout dashboard blogger dah berwajah baru. Antara perubahan yang berlaku adalah pada bahagian follower widget. Satu hal yang aku perasan follower widget di blog aku tiba-tiba boleh 'hilang' hujung tahun lepas. Yang peliknya blog orang lain elok je ada. Aku ada terbaca beberapa blogger pun pernah alami masalah ni. So bukan blog ni je lah rupanya yang hilang follower widget tu 😂

So kalau ada lagi antara korang yang alami masalah ni, boleh lah try tutorial kat bawah ye (Refer gambar)

Ada 3 steps je :

1. Pergi ke DASHBOARD > Lihat pada bahagian FOLLOWER > Klik pada bilangan follower korang. 


2. Akan keluar new window. Lepas tu korang klik pada "ADD THE FOLLOWERS GADGET"



3. Then korang isi tajuk untuk widget follower masing-masing. Kalau nak guna default styles/color pada widget tu, korang just "TICK" pada petak. Lepas tu klik SAVE.




Okay, DONE ! Cuba buka semula blog korang. Menjadi tak? Kalau menjadi alhamdulillah 😊 Jangan lupa adjust semula kedudukan widget follower tu kat bahagian LAYOUT ye. 


You Might Also Like

9 comments

  1. Thank you for the useful tips =)

    ReplyDelete
  2. Nasib okay ag gadjet tu. Kalo x ok leh ikot step ni. Tq share.

    ReplyDelete
  3. Kadang-kadang gadget ni hilang dari pandang, entahlah apa masalahnya, so mai buat backup dekat ruangan penulis tu, letak button asing, heheh

    ReplyDelete
  4. Saya harap saya punya tu betul dah macam ni hehe. btw saya singgah dan follow sini ya. Salam kenalan, jemput melawat blog saya.

    http://anothersyed.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Tutorial yang bagus ni. Bila dashboard tukar baru, pening dibuatnya

    ReplyDelete

This blog is my personal blog. All the writings and stories in this blog is mine unless was mentioned and stated in it.
Sila jaga bahasa dan tutur kata anda di sini. Dilarang menggunakan bahasa kasar dan kesat.
Sesungguhnya yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk datangnya dari saya sendiri.
Terima kasih kepada anda yang sudi singgah dan komen di blog ni. I am always appreciate it ! :)